eetbare bloemen van look and taste header edible flowers essbare blumen fleurs comestibles

Citroentaartjes met lavendel


'Iedereen kent de geur van lavendel wel, door de zakjes gedroogde lavendel voor in de kledingkast of een stuk zeep met lavendelgeur. Lavendel als kruid in de keuken is wat minder bekend. Behalve in Zuid-Frankrijk en de Provençaalse kruidenmengsels wordt het dan ook nauwelijks gebruikt.

In dit recept worden de lavendelbloemetjes gebruikt ,vooral voor de smaak, maar het ziet er natuurlijk ook aantrekkelijk uit. De bloemen hebben een sterke, zoete smaak, vandaar dat ze goed te combineren zijn met het frisse van de citroen.'

Eetbare bloemen recept Citroentaartjes 001        

Benodigdheden:

Taartvorm doorsnede 24 cm of 6 kleine taartvormpjes

Bereidingstijd 45 minuten

Voor de bodem:

225 gram bloem

80 gram witte basterdsuiker

snuf zout

150 gram koude boter (in blokjes)

1 ei (alleen het geel)

           

Voor de vulling:

4 citroenen, sap en rasp

250 gram roomboter

400 gram fijne kristalsuiker

4 eieren

Voor de garnering:

Lavendelbloemetjes

 

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed deze door elkaar tot je een samenhangende deegbal hebt.


Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 20 min. rusten in de koelkast.

Vet de taartvorm in.

Bestuif het aanrecht en het deeg met bloem en rol het deeg uit tot een plak van circa 5 mm dikte.

Bekleed de vorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet nog even terug in de koelkast.

Verwarm de oven op 180 ºC.

Leg een vel bakpapier met blindbakvulling (droge rijst mag ook) op de taartbodem en bak de bodem circa 20 minuten in de oven, verwijder het bakpapier en de blindbakvulling en bak de taart nog eens 10 min.

Maak ondertussen het recept voor de vulling: ( dit kan ook goed één of twee dagen van te voren)

Rasp de citroenen en pers het sap uit.

Zet een pan met een laagje water op een laag vuur en zet een vuurvaste kom op de pan die ruim boven het water hangt (au bain-marie).

Doe de boter, de suiker en de citroenrasp in deze kom en roer het geheel tot de boter helemaal is gesmolten. Als het goed gemengd is kun je het citroensap erdoor roeren.

Haal de kom van het vuur, laat even afkoelen en klop ondertussen in een nieuwe kom de eieren los. Voeg dan de opgeklopte eieren toe aan je au bain-marie citroenmengsel en blijf roeren. Je kunt de kom nu weer terug zetten op het vuur. Door de warmte van het water in de pan zal het mengsel langzaam dikker worden. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Blijf rustig roeren tot het mengsel een goede dikte bereikt.

Haal de kom hierna van de pan af en laat het mengsel afkoelen.

Vul nu elke taartbodem met lemon curd tot ongeveer 1 mm onder de rand. Laat de taartjes volledig afkoelen voor het serveren en bewaar ze goed afgesloten in de koelkast.

Garneer met lavendelbloemetjes.