eetbare bloemen van look and taste header edible flowers essbare blumen fleurs comestibles

Anjer

dianthus


Omschrijving 
Dianthus chinensis (Chinese anjer) is een eenjarige plant uit het geslacht van de Anjers (Caryophyllaceae). Anjers houden van zon en een humus- en voedselrijke grondsoort en bloeien van juni tot augustus.   

Geschiedenis
De familie komt wereldwijd voor maar vooral in streken met een gematigd klimaat. De grootste soortenrijkdom is te vinden in Europese en Aziatische gebieden rond de Middellandse Zee.  

Gebruik
Anjers worden gebruikt in de parfumindustrie vanwege hun zachte, kruidige geur. Ook is het een zeer geliefde bloem in potpourri’s. De bloemblaadjes van anjers geven een lekkere smaak aan likeurtjes en kunnen gebruikt worden in bloemenazijn, soepen, sauzen, salades, bij een dessert of op een taart ter decoratie. 

Smaak
Deze subtiel geurende bloemetjes hebben gefranjerde bloemblaadjes die een zachte, kruidige, kruidnagelachtige smaak hebben. De bloembodem en de steel zijn niet lekker, deze zijn namelijk bitter van smaak.