eetbare bloemen van look and taste header edible flowers essbare blumen fleurs comestibles

Daslook

daslook


Omschrijving
 
Daslook (Allium ursinum) is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae). De plant groeit bij voorkeur in een schaduwrijke omgeving met een humusrijke, vochtige, kalkhoudende ondergrond. Bloei: april-juni. 

Geschiedenis
Daslook komt oorspronkelijk uit Europa en Azië. In Nederland is het een zeldzame en beschermde kruidenplant die niet in het wild mag worden geplukt. 

Gebruik
Daslook wordt gebruikt in de keuken in combinatie met eieren, kaas, varkensvlees, aardappelen, boter, sauzen, stoofschotels, roerbakgerechten, ovengerechten, soepen, salades en in kruidenboter. Om smaakverlies te voorkomen moet daslook op het laatste moment worden toegevoegd aangerechten en niet worden meegekookt. Daslook bloemen kunnen prima worden gebruikt om gerechten te garneren.


Smaak
Daslook staat bekend om zijn uien- en knoflooksmaak al is de smaak iets zachter en frisser. De blaadjes kunnen rauw en fijngehakt worden gebruikt in salades en in soepen, of verwerkt worden tot bijvoorbeeld een lekkere pesto of marinade. Daslook bloemen hebben een subtiele knoflooksmaak. Je kunt daslook niet lang meekoken in gerechten omdat de smaak tijdens het koken verloren gaat. Tijdens de bloei van de plant verliest het blad langzaam zijn aroma. Daarom oogst je daslookblad het best vóór de bloei. Na de bloei van de plant zijn de daslookbladeren niet meer eetbaar.