eetbare bloemen van look and taste header edible flowers essbare blumen fleurs comestibles

Lavandula


                                           
Eetbare bloemen Lavendel
Omschrijving
Lavandula, beter bekend als lavendel is een heerlijk geurende winterharde halfheester die goed tegen zon en droogte kan. Het verdient aanbeveling om de planten jaarlijks vanaf half maart terug te snoeien tot 10 cm boven de grond.

Geschiedenis
Van oorsprong komt lavendel uit het Middellandse Zee gebied en zuid- en oostwaarts daarvan.

Gebruik 
Lavendel werd al in de Oudheid door de Grieken en Romeinen gebruikt om allerlei kwaaltjes te bestrijden. Tegenwoordig gebruikt men lavendel o.a. in de cosmetica-industrie, in wasmiddelen en zeep, als smaakstof in de voedingsmiddelenindustrie en als insectenwerend middel. Lavendelolie wordt ook voor allerlei medische doeleinden gebruikt.
Lavendelbloemen of blaadjes kunnen in allerlei gerechten worden gebruikt zoals in compotes, marinades, koekjes, taarten, brood, ijs, visgerechten en limonades.

Smaak
De smaak van lavendel is zoet en zeer sterk.