eetbare bloemen van look and taste header edible flowers essbare blumen fleurs comestibles

Oxalis Triangularis

Oxalis


Omschrijving
 
Oxalis (klaverzuring) is een geslacht van planten uit de Klaverzuringfamilie (Oxalidaceae). Het is het grootste geslacht binnen de familie. Oxalis is afgeleid van het Griekse oxus of oxys (zuur) De op klaver lijkende bladeren zijn hartvormig en gegroepeerd. Ze lijken sterk op klaver, maar bij klaverzuring is het middelste blad iets groter. De meeste soorten Oxalis zijn vorstgevoelig. Het zijn dan ook planten, die voornamelijk in pot worden gehouden en kunnen overwinteren op een koele, vorstvrije plek. Oxalis in de volle grond geplant, moet in het najaar worden afgedekt met blad. De kans is dan groot, dat de planten in de lente weer goed uitlopen. Bloei: april – juni in de volle grond. In pot gekweekt, bijna jaarrond.  

Geschiedenis
Het geslacht komt overal ter wereld voor, behalve in de poolgebieden.

Gebruik
Zowel stengels, bloemen als blaadjes zijn eetbaar. Oxalis wordt o.a. gebruikt in gemengde salades, mayonaise, yoghurt, samen met fruit en bij tomaten. De bladeren een steeltjes smaken ook goed in een stamppotje. Oxalis bevat oxaalzuur net als rabarber, dus met mate gebruiken.

Smaak
De bloemetjes en blaadjes hebben een heerlijke limoensmaak; zachtzuur, fruitig, pittig en ook een beetje zoet.